Dit artikel is een kopie van deze gebruikershandleiding en is geldig voor Movavi Video Editor 11 voor Windows en hoger, Movavi Video Suite 15 en hoger.

Als u een eerdere versie van de software hebt, raadpleeg deze How-To.

Met het Chroma Key effect kunt u een kleur uit een afbeelding of een video verwijderen, waardoor de achtergrond transparant blijft.

Merk op dat Movavi Video Editor de afbeeldingen met een transparante achtergrond niet exporteert.

1) Voeg de voorgrond- en achtergrondclips toe

Voeg een video of een afbeelding toe die u als voorgrond en als achtergrond wilt gebruiken. Voor de voorgrond (de clip waarvan u de achtergrond wilt verwijderen), gebruik een clip met een heldere, stevige achtergrond die met de objecten op de voorgrond contrasteert.

Chroma Key effect werkt het beste met de blauwe, groene of rode achtergrond. De tool kan grijze, zwarte of witte tinten mogelijk niet opnemen.

2) Maak een overlay

1. Selecteer de voorgrond video en verplaats deze naar de Overlay track.

2. Dubbelklik op de voorgrond video op de Overlay track. De Overlay opties verschijnen boven de speler.

3. Als u wilt dat de voorgrond video de achtergrond video volledig bedekt, selecteer de optie Bedekken in de lijst boven de speler.

4. Klik op Toepassen.

3) Open de Chroma Key tool

1. Selecteer de voorgrond video op de Overlay track.

2. In de linker zijbalk klik op de knop Meer en selecteer Chroma Key uit de pop-up lijst. De Chroma Key opties verschijnen.

Tip: als u het programma in de Volledig scherm modus gebruikt, moet de Chroma Key knop zichtbaar zijn op de linker werkbalk.

4) Stel Chroma Key in

1. Zodra u het Chroma Key hulpmiddel opent, beweeg uw muiscursor over de speler en klik op de kleur die u wilt verwijderen. De gekozen kleur wordt transparant gemaakt en de onderliggende video wordt nu zichtbaar.

2. Gebruik de schuifregelaar Tolerantie om in te stellen hoeveel soortgelijke tinten van de geselecteerde kleur ook moeten worden verwijderd. Hogere waarden verwijderen vergelijkbare kleuren als degene die u hebt geselecteerd.

Het valt op dat de groene of blauwe achtergrond en een voorwerp van de contrasterende kleur het best werken.

De achtergrond moet stevig zijn en geen patronen hebben, anders kan de achtergrond worden vervormd.

3. Gebruik de schuifregelaar Ruis om te bepalen hoe scherp de randen van het object moeten zijn.

4. Gebruik de schuifregelaar Randen om te bepalen hoe dik de randen van het object moeten zijn.

5. Gebruik de schuifregelaar Opaciteit om de transparantie van de achtergrond in te stellen.

6. Klik ten slotte op Toepassen om de wijzigingen op te slaan.

De video’s bijsnijden

Als de video's gebruikt voor de voor- en achtergrond verschillende beeldverhoudingen hebben, kunt u zwarte balken langs de randen krijgen na het toepassen van Chroma Key. Om dit op te lossen, snijd de video's bij tot de beeldverhouding van het project.