Dit artikel is een kopie van deze gebruikershandleiding.

Als u Movavi Video Editor 10 of ouder hebt, raadpleeg dan deze handleiding.

Projectinstellingen beïnvloeden uw hele project en bepalen hoe verschillende soorten video's, foto's en audiobestanden worden samengesteld in uw voltooide video. U kunt de video-en audio-instellingen van uw project bij het exporteren instellen.

Projectinstellingen openen

In het venster Exporteren klik op de knop Geavanceerd. Het venster Projectinstellingen wordt geopend.

Video-instellingen

De video-instellingen zijn van toepassing op alle video's en foto's die in het project worden gebruikt.

Resolutie

De framegrootte of resolutie van een video is de grootte ervan in pixels, horizontaal en verticaal.

Open de Resolutie lijst om een keuze te maken uit de meest voorkomende resoluties. Voor uw gemak is elke resolutie gemarkeerd met de respectieve beeldverhouding. Idealiter moet de framegrootte overeenkomen met de resolutie van de video's en foto's gebruikt in uw project, en mag de resolutie van de grootste video niet worden overschreden.

Met kleinere resoluties kunt u de uitvoervideo kleiner maken en zo uw schijfruimte besparen, maar dit gaat een deel van de videokwaliteit teniet vanwege downscaling.

Framegrootte

Aspect ratio

320x2404:3
640x4804:3
1280x72016:9
1280x9604:3
1920x108016:9
1920x14404:3

Aspect ratio

De beeldverhouding is de verhouding tussen de hoogte en de breedte van een video of van een foto.

De meest gebruikte beeldverhoudingen zijn 4:3, gebruikt in het algemeen voor analoge tv en in veel oude films, en 16:9, de standaardresolutie voor breedbeeld digitale video.

Een relatieve vergelijking van beeldverhoudingen

Wanneer u video's en foto's aan het project toevoegt, worden ze geschaald om aan de opgegeven framegrootte te voldoen. Als u mediabestanden met een andere beeldverhouding dan die van het project toevoegt, ziet u mogelijk zwarte balken aan de zijkanten van uw video. Bovendien, als u video's van lage kwaliteit aan een project met een ingestelde hoge resolutie (framegrootte) toevoegt, kan de kleine video worden uitgerekt zodat deze op het frame past en dus pixelachtig kan worden weergegeven.

Voor de beste resultaten raden wij aan om de framegrootte en de beeldverhouding zo te kiezen dat deze overeenkomen met alle of de meeste video's en foto's die u gaat gebruiken.

Als u de benodigde framegrootte niet in de lijst kunt vinden, kunt u de breedte en de hoogte handmatig invoeren in de respectieve vakken van het venster Projectinstellingen.

Merk op de knop met het koppelingspictogram rechts van de vakken. Hiermee kunt u bestaande verhoudingen behouden bij het invoeren van nieuwe waarden:

– de verhoudingen zijn gekoppeld, waardoor u een grotere of kleinere beeldgrootte kunt instellen zonder de beeldverhouding te wijzigen;

– u kunt de breedte en de hoogte met elke verhoudingen invoeren.

Klik op deze knop om de twee toestanden te wisselen.

Bitrate

Bitrate is de hoeveelheid digitale informatie in één seconde van een mediabestand.

Het wordt gemeten in kilobits per seconde (Kbps). U kunt de uitvoerbestandsgrootte bepalen door de bitrate-waarde te wijzigen. Er zijn drie soorten bitrate beschikbaar in de Video Editor:

Auto bitrate is een constante waarde ingesteld door het programma en berekend op basis van andere reeds ingestelde kwaliteitsopties zoals de videocodec, de resolutie en de framesnelheid.

Constante bitsnelheid (aangepaste CBR) is een constante handmatig ingevoerde waarde die dezelfde bitrate voor de volledige video instelt. Met dit type bitsnelheid kunt u de grootte van een resulterende mediabestand voorspellen.

Variabele bitrate (VBR) is een automatisch geselecteerde waarde die wordt ingesteld afhankelijk van de gestelde kwaliteitsvereisten voor de video.

VBR past zich aan de afbeelding aan om de kwaliteit te bewaren: lagere waarden voor een statische afbeelding en hogere waarden voor een dynamische. Maar in dit geval is het onmogelijk om de uitvoerbestandsgrootte te voorspellen.

Audio-instellingen

Sample rate

De sample rate beïnvloedt de kwaliteit van digitaal geluid en definieert de maximale frequenties die een audiostream kan bevatten.

De standaard sample rate is ingesteld op 44100 Hz, die de maximale frequenties van het menselijk gehoor overschrijdt en wordt gebruikt voor het opnemen van audio cd's en de meeste muziektracks.

Kanalen

Stereogeluid bevat twee kanalen en heeft de capaciteit om de relatieve locatie van geluidsbronnen over te brengen, waardoor het het beste is om muziek op te nemen;

Monogeluid heeft slechts één kanaal en produceert geluid zonder de linker- en rechterkanalen te differentiëren.

Standaard wordt stereo gebruikt, maar sommige mobiele apparaten nemen geluid op enkel in monomodus.

Als u een probleem met het exporteren van de video hebt, raadpleegt u dit artikel.